Tänker du skaffa katt? Kanske redan i jul? Kul, katter är helt underbara. Men det finns förstås vissa saker du behöver tänka på. Så här tänkte vi innan vi skaffade vår Sagokatt Majlis.
1. Har du den tid och det engagemang som krävs?
Eftersom vi aldrig hade haft katt tidigare läste vi på så mycket vi bara kunde. Det mest avgörande var också att tänka igenom hur mycket tid vi skulle kunna spendera med katten. Det är ju väldigt sociala varelser som behöver gos, lek och omsorg.
2. Vilken kattras ville du ha?
Hugaligen här tänkte vi till. Dels för att vi har allergiker runt omkring oss, men också på hur mycket hår de olika raserna släpper. Självklart ville vi ha en katt med bra temperament också. Vi landade på rasen Ragdoll. Inte för att det stod att den var mest allergivänlig direkt, utan mer för att många vänner med allergiker i familjen hade sådana och det fungerade bra för dem. Vi gillade dessutom personligenheten gällande Ragdoll. I slutänden blev det en Ragdollpersermix.
3. Ska du ha en inne- eller utekatt?
Eftersom vi bor nära både järnväg och högtrafikerade vägar fick det bli en innekatt. Men katten skulle ändå få komma ut men då i koppel och på vår stora inhängande balkong som vi tänkte bygga. Då vi dessutom bor stort så det skulle bli gott om utrymme för katten att leka och kunna röra sig.
4. Hur mycket får katten kosta?
Vi funderade länge på hur mycket vi var villiga att spendera. Vi gjorde en budget faktiskt och räknade in matkostnader, försäkringar och kostnader för leksaker och klätterträd. Det är smart att ha en någorlunda budget i åtanke när du funderar. Katt är ju betydligt billigare än hund såklart men det har blivit betydligt dyrare de sista åren. Vi bestämde att cirka 6000 kronor kunde vara lämpligt för en kattunge.
5. Vem i familjen kommer ta hand om katten?
Innan vi fick Majlis gick vi igenom vem skulle ge henne mat, göra rent i kattlådan, leka med henne, kamma hennes päls och klippa klorna. Vi delade faktiskt upp det rätt bra och det fungerar än idag. Jättekul faktiskt. Självklart gäller det att vara flexibel och hjälpas åt om det sker förändringar i familjen om någon reser bort eller så. Men viktigt är att tänka att djuret är som en familjemedlem och den familjemedlemmen ska trivas och kunna känna sig trygg med mattider och andra rutiner. Speciellt när den inte kan snacka.
6. Vilka tillbehör behöver du köpa?
En del grundläggande saker var för oss viktigt att ha på plats. Såsom transportbur, kattlåda, kattsand, mat- och vattenskålar. Vi skaffade även en klös- och klätterställning då vi skulle ha en innekatt. Andra saker som vi skaffade var en kam- och pälsborste, koppel, samt några leksaker. Självklart kattmat, både torrmat och blötmat. Där rådgjorde vi mycket med uppfödaren och fick väldigt bra kontakt och råd av henne.
7. Försäkra om katten blir sjuk
Djurförsäkringar var en ny värld för oss. Inte jättebilligt direkt. Därför jämförde vid väldigt noga då det varierar i rejält i självrisker och villkor. Vi landade faktiskt i en rätt ny aktör ManyPets och är supernöjda.
8. Ha en reservplan om någon blir allergisk?
Här borde alla ha en backup-plan för vart katten ska ta vägen om någon blir allergisk. Det hade vi. En kompis som bor på landet kunde ta henne om det inte skulle fungera. Vi hade en öppen dialog i familjen så att alla var känslomässigt förberedda om vi nu skulle behöva lämna ifrån oss katten.
9. Registrera din katt – ny lag 2023
Från och med 2023 måste alla katter i Sverige registreras hos Jordbruksverket. Detta gäller både inomhus- och utomhuskatter. Det finns ju massor av fördelar med det. Tänk om din älskade katt försvinner och någon hittar den. Med registrering går det lätt att ta reda på vem som är ägare och då kan du få tillbaka din fluffiga familjemedlem.
10. Kastrering – följ rekommendationerna
Ska katten vara ute så bör den enligt Jordbruksverket kastreras. Det är du som djurägare som har ansvar för att din katt inte fortplantar sig okontrollerat. Du kan läsa mer om det på Jordbruksverkets hemsida. Det finns för den delen även mycket fakta om att kastrerade katter lever längre än icke kastrerade. Och det vill man ju förstås.