Välj en sida

Ny kattlag – har du gjort det än?

Från och med januari 2023 måste du registrera din katt hos Jordbruksverket. Detta gäller såväl för inomhus- som utomhuskatter och oavsett om de redan är registrerade i ett frivilligt register eller inte. Det är inte särskilt komplicerat och rätt självklart. För vem vill väl inte ha tillbaka sin fyrbenta familjemedlem om den springer bort?

Varför märka din katt?

Huvudsyftet med lagen är att se till att bortsprungna katter lättare kan återförenas med sina ägare och komma hem snabbt. Och de katter som saknar ett hem kan få hjälp med att omhändertas och hitta ett hem. Ett win-win-koncept för djurägare och katt då oro och stress förhoppningsvis minimeras i tid innan återförening. Dessutom får katten äntligen sin välförtjänta status som husdjur då alltfler lagar reglerar ditt ansvar som kattägare.

Hur märker jag min katt?

Processen för att registrera och märka din katt är enkel och okomplicerad. Men för att kunna göra det måste din katt först vara chippad, dvs. id-märkt. Sedan går du bara in på jordbruksdepartementets hemsida via länken i detta inlägg och följer instruktionerna där. Lycka till med att hålla din fyrbenta vän säker!

https://etass.app.jordbruksverket.se/etass/#/

Här även lite tips för aktivering av innekatt