Välj en sida

Utforska världen: Så här introducerar du din innekatt till utomhusmiljön för första gången

Sagokatten Majlis skulle ju vara en innekatt. Men varje gång vi går ut på vår stora balkong lägger Majlis huvudet på sned och ser på oss genom utomhusburen med en blick som säger mer än tusen ord: ”Varför får inte jag vara med er?”. 1 – 0 till Majlis. Självklart har vi läst på innan vi låtit Majlis testa friheten utanför balkongen. Här kommer fem bra tips som även du kan ha nytta av då du introducerar din innekatt till att bli en utekatt.

1. Skapa en trygg bas: Förberedelser för en säker och behaglig utomhusupplevelse för katten

Innan du släpper ut din katt för allra första gången finns några grundläggande saker du behöver ha koll på. Din katt måste självklart vara fullt vaccinerad för ett liv utomhus. Därtill chippad med alla namn och adressuppgifter till dig som ägare. I Sverige måste din katt även vara registrerad i Jordbruksverkets register. Skulle din katt komma bort så går det lätt att, via chippet, avläsa och kontakta dig som ägare via sökning i jordbruksregistret.

Det är heller inte dumt med ett katthalsband med namn, telefonnummer och adressuppgifter. Välj ett katthalsband där låset löser upp om din älskling skulle råka fastna i ett staket eller i ett träd. Med hjälp av halsbandet går det även fort att kontakta dig om katten går vilse.

Idag finns det även Gps till katt som du sätter i ett halsband. Det finns många varianter att välja emellan på marknaden och prisbilden varierar. Med en Gps kan du följa din katt vart den än är och känna tryggheten i att kunna spåra den när helst du vill eller om den inte kommer hem.

2. Steg för steg: Att introducera din katt till utomhuslivet på ett kontrollerat sätt

Det är viktigt att ta det lugnt när du ska introducera din katt till utomhuslivet. Med Majlis har vi gjort det gradvis. Vi har testat att ha henne i koppel, vilket hon inte gillat alls. Däremot, att få komma ut på vår stora balkong och känna friheten i att välja när hon vill gå in och ut har tilltalat vår lady.

Vi har successivt låtit henne vänja sig vid den nya större ytan samt till lukt- och synintryck till saker hon tidigare mest hört men inte sett, en flagga som vajar, en markis som prasslar mot husfasaden bilar som tutar och fåglar som far hit och dit.

3. Uppmuntra utforskning: Spännande sätt att engagera din katt utomhus

Många tips som vi läst har handlat om att göra den närliggande utomhusmiljön till en rolig och stimulerande plats för katten, såsom att skapa en kattlekpark på en begränsad yta med olika klätterställningar och gömställen . Andra tips handlar om interaktiva kattleksaker såsom leksaksmöss i syfte att locka fram kattens naturliga jaktinstinkter. Inte minst leka interaktiva lekar som främjar kattens fysiska aktivitet som normalt sett skiljer sig åt jämfört med en katt som får vara ute. En utekatt har sannolikt bättre kondition, kunskap och anpassningsförmåga till utelivet än en innekatt.

Ett bra tips är att göra som vi gjort. Vi var med Majlis ute ett par nätter då alla andra katter i bostadsområdet är som mest aktiva. Ganska omgående noterade hon två likasinnade, en vit och en sköldpaddsfärgad Ragdoll. Nyfiken och nöjd var Majlis till en början. Men när de båda katterna började slåss blev vår Majlis-lady rädd och ville snabbt gå in igen. Så försök att vänja din katt vid andra katter utanför eller i varje fall gör katten medveten om de finns. Träna ert husdjur på att vara vaksam på faror och andra katter som kanske inte alls tycker om en ny inkräktare på reviret.

Två-katter-som-slåss

4. Hantera din egen oro då katten är ute: Skapa rutiner, kommunicera med grannar och fokusera på det positiva

För att hantera din egen oro när din katt är ute finns det saker du kan göra. Kommunicera med dina grannar och informera dem om att din katt har börjat vara ute. Det kan vara till hjälp om de skulle råka se något avvikande eller om din katt skulle behöva hjälp.

Försök att etablera fasta rutiner för när din katt är ute och inne. Det ger dig en känsla av kontroll och underlättar övervakningen av din katts aktiviteter. Inte minst försök att fokusera på det positiva i ditt initiativ. Tänk på hur bra det är för din katts välbefinnande att få njuta av utomhuslivet. Genom att ha en positiv inställning kan du minska både din egen oro, de övriga familjemedlemmarnas samt och skapa en mer avslappnad atmosfär för både dig själv och din katt.

5. Återhämtning och reflektion: Stödja din katts anpassning till utomhuslivet


Efter den första utomhusupplevelsen behöver din katt tid att återhämta sig. Skapa en trygg inomhusmiljö där den kan vila och bearbeta intrycken. Var uppmärksam på eventuella förändringar i beteendet. Viktigt är att kontrollera kattens päls efter fästingar, särskilt sommartid, inte minst för din egen skull. Ta bort fästingar och använd gärna fästingförebyggande preparat. Läs på noga före dock. En del preparat är bra andra är mindre bra för katten. Överlag, stöd din Pälsklings anpassning till utomhuslivet för att skapa en positiv relation. Var tålmodig, uppmuntra och ös med kärlek till katten när den utforskar den spännande världen utanför.

Sammanfattning – fem saker att tänka på då du släpper ut din katt för första gången

  • Skapa en trygg bas genom identifiering, vaccinationer och en säker utomhusmiljö.
  • Gradvis introducera utomhuslivet med sele och koppel för kontroll och vänjning av ljud och lukter.
  • Skapa en spännande utomhusmiljö med klätterställningar och leksaker för att engagera katten i lek och jaktinstinkter.
  • Använd positiv förstärkning och belöningar för att bygga förtroende och skapa en stark relation med utomhusmiljön.
  • Ge katten tid att återhämta sig och observera eventuella förändringar i beteende eller välbefinnande
Visar en katt som som vilar i en hängmatta på väggen